HomeMade Bakmixen
Veel gestelde vragen

Algemeen

➽ Hoe kan ik de benodigde hoeveelheid water juist afmeten?
Meet de juiste hoeveelheid water af met een maatbeker. Het is mogelijk dat uw maatbeker afwijkt of de juiste hoeveelheid niet exact aangeeft. Het is daarom aan te raden om de juiste hoeveelheid water af te wegen in een glas op een weegschaal (100 ml water = 100 gram). Vergeet niet om na het plaatsen van het glas de weegschaal weer op nul te zetten.
➽ Waarom moet een oven voor gebruik voorverwarmen?
Voor het optimale bakresultaat is het belangrijk dat het product wordt gebakken in een oven die al op temperatuur is. Tijdens het voorverwarmen kunnen de verwarmingselementen zo heet worden dat het product al verbrand voordat het gaat bakken.
➽ Ik heb een gasoven, welke stand kan ik gebruiken?
Elektrische oven Heteluchtoven Gasoven
160 °C 145 °C stand 2 – 3
180 °C 160 °C stand 3 – 4
190 °C 170 °C stand 4
200 °C 180 °C stand 4 – 5
210 °C 190 °C stand 5
220 °C 200 °C stand 5 – 6
240 °C 220 °C stand 6

Cake

➽ Hoeveel cupcakes kan ik van 400 gram complete cakemix maken?
U kunt van onze complete cakemixen ca. 10 cupcakes maken.
➽ Kan ik zelf ook vulling aan de cake toevoegen en waar moet ik dan op letten?
Er zijn verschillende vullingen mogelijk, die elk hun specifieke aandachtspunten hebben. Ga je variëren met noten, dan wordt de cake droger. U kunt dit ondervangen door een klein beetje extra water aan het beslag toe te voegen. Variëren met jam-vulling kan wel, maar houdt u er rekening mee dat de jam echter naar beneden zal zakken tijdens het bakken. Wilt u rozijnen of krenten gaan toevoegen dan is het raadzaam deze van tevoren te wellen, zo voorkomt u dat de rozijnen/krenten teveel water onttrekken aan het beslag. Het kan ook erg lekker zijn om chocolade (bijvoorbeeld hagelslag) door je beslag te mengen. Voor iedere vulling geldt dat u het rustig door het beslag moet mengen en niet te luchtig moet kloppen.
➽ Hoe kan ik de cake het best bewaren?
U kunt een cake het best bewaren in een afgesloten bak of plastic zak.
➽ De cake wil niet lossen uit de cakevorm, wat kan ik hieraan doen?
Het is belangrijk om de cakevorm goed in te vetten en eventueel met bloem of paneermeel te bestrooien.
➽ Ik heb me keurig aan de bakinstructies gehouden, maar de cake komt niet goed omhoog. Hoe kan dit en wat kan ik hieraan doen?
Waarschijnlijk wijkt de oventemperatuur af van wat u heeft ingesteld. Vooral bij oudere ovens wil dit nog wel eens gebeuren. Een verkeerde oventemperatuur leidt er toe dat het bakresultaat nadelig wordt beïnvloed. Om dit te controleren kunt u een oven temperatuurmeter gebruiken.
➽ Hoe kan ik controleren of de cake gaar is?
De cake is gaar als u met een (saté)prikker in het midden van de cake prikt en deze er weer schoon uitkomt.
➽ Kan ik een cake invriezen?
U kunt een cake prima invriezen, deze is dan nog ca. 2 maanden houdbaar.

Taart / Gebak

➽ Ik heb problemen met het bereiden van het roze glazuur voor de Hollandse Tompoucen
Het toevoegen van 10 ml water aan de roze glazuurpoeder komt nogal precies, u kunt het best het water afwegen (10 ml=10 gram water). Heeft u geen weegschaal dan kunt u 2 theelepels water toevoegen. Meng het water en de glazuurpoeder met een theelepel tot een egale massa. Doe het glazuur vervolgens 10 seconden in de magnetron en roer het nogmaals goed door. Door het glazuur te verhitten wordt het tijdelijk vloeibaarder en kunt u het egaler op de bovenste plak aanbrengen. Schep een aantal theelepels glazuur op de bovenste plak en smeer dit met de achterzijde van de theelepel uit, werk van binnen uit naar buiten toe. Herhaal dit steeds tot het glazuur op is. Let er wel op dat het glazuur naar verloop van tijd te hard wordt om egaal uit te smeren.

Internationale Producten

➽ Waarom is het deeg van de scones na het kneden zo plakkerig?
Tijdens het bakproces nemen de rozijnen vocht op. Daarom moet het deeg wat vochtiger zijn dan u normaal gesproken zou verwachten, en dit maakt het deeg plakkerig.
➽ Ik heb liever geen rozijnen in mijn Scones. Waarmee moet ik dan rekening houden?
Rozijnen nemen vocht op. Als u de rozijnen achterwege laat, is het raadzaam iets minder water toe te voegen aan de mix (125 ml i.p.v. 150 ml).
➽ Ik heb de brownie gebakken in een heteluchtoven volgens de aangegeven baktijd en temperatuur. Nu is hij helemaal verbrand. Hoe kan dat?
Waarschijnlijk is de oven niet goed voorverwarmd. Tijdens het voorverwarmen kan de lucht zo heet worden dat het product al verbrand voordat het gaat bakken. U kunt ook proberen om de volgende keer de brownie zo’n 10 graden lager te bakken.
➽ De browniebakvorm overstroomt tijdens het bakken. Hoe kan dat?
De oventemperatuur is te laag. Waarschijnlijk wijkt de oventemperatuur af van wat u heeft ingesteld. Vooral bij oudere ovens wil dit nog wel eens gebeuren. Een verkeerde oventemperatuur leidt er toe dat het bakresultaat nadelig wordt beïnvloed. Om dit te controleren kunt u een oven temperatuurmeter gebruiken.

Pannenkoeken / Wafels

➽ Hoeveel wafels kan ik maken van 1 pak wafelmix?
Dit is afhankelijk van de grootte van uw wafelijzer. Normaal gesproken kunt u zo’n 6-8 wafels uit een pak wafelmix halen.
➽ Het beslag van de wafels lijkt me te dik, maar ik heb me keurig aan de werkwijze gehouden. Hoe kan dit?
Wafelbeslag voor Brusselse wafels is de dikte zoals u dat nu heeft. Er zijn meerdere soorten wafels, die hebben elk een eigen recept.
➽ Als ik pannenkoeken bak, blijven er altijd een paar over, hoe kan ik die het best bewaren?
U kunt overgebleven pannenkoeken het best afgesloten bewaren in de koelkast. De pannenkoeken blijven dan nog 1 à 2 dagen goed. U kunt de pannenkoeken eventueel weer opwarmen in een oven of magnetron.
➽ Er zitten klontjes in het beslag. Wat kan ik hieraan doen?
Het is raadzaam eerst de helft van het water te mengen met de mix, anders krijgt u klontjes die er niet meer uitgaan. U kunt de klontjes er eventueel uitzeven met een zeef.

Op zoek naar ons?

Adresgegevens:

Smilde Homebaking B.V.
Postbus 206
NL-9300 AE Roden
consumentenservice@homemade.nl
T +31 (0) 50 501 01 11

2019 © HomeMade